Segítség, a párom munkamániás

4 dolgot változtass a napodban, hogy óriásit változzon az életed
2017. augusztus 8.
Show all

Segítség, a párom munkamániás

“Rengeteget dolgozik a párom, alig van itthon”- hallom gyakran az ügyfeleimtől. “Későn ér haza, és olyan, mintha alig lenne itthon.” folytatódik a panasz. A munkamánia főleg férfiakra jellemző, de azért nem ritka a másik oldal sem, nemrég például egy férj mesélte szomorúan, hogy a felesége csak a munkájának él és elhanyagolja őt.

Mit lehet ezzel kezdeni?

Először is érdemes megérteni a hátterét, hogy értsük, miről is szólhat ez a jelenség.

Több oka is lehet:

– Egy egyik ok, ha épp most a karrier a fontos, és valamit el szeretne érni a párunk. Egy előléptetés, fizetésemelés, vagy épp egy nagy projekt folyik. Ezzel nincs semmi gond, de akkor közösen tisztázni kell, hogy meddig tart ez az időszak, és tudatosítani, hogy nem lesz ez mindig így

– Kisebbségi érzés: a gyerekkorból hozhat olyan berögzüléseket, hogy bizonyítania kell, mert azt hallotta, hogy a testvére jobb, okosabb. Párunk ilyenkor hajlamos a maximalizmusra, nagyon sokat dolgozik és ritkán elégedett, mert úgy érzi, még mindig nem bizonyított eleget.

– Szeretethiány – egyik alapvető szükségletünk, hogy szeressenek, és a munkában ezt meg lehet kapni. A képlet úgy néz ki: minél jobb vagyok a munkában, annál jobban elismer (szeret) a főnököm és a kollégám.

– Menekülés a konfliktusok elől: olyan ez, mint egy negatív spirál. Párod érezheti, hogy valami nincs rendben, de ezzel szembenézni fárasztó és nehéz, ezért sokkal könnyebb a munkával tölteni egyre több időt.

Mi a megoldás?

A csúcs az lenne, ha elküldenéd a párod coachingra 🙂 Ha ez nem megy, akkor viszont neked kell változni, és hatni rá pozitív viselkedéssel. Mivel a munkamániás embert a szeretet- és az elismerésvágy hajtja, ezért adnod kell minél több szeretetet, elismerést és figyelmet. Ha pedig nem megy, akkor meg kell vele értetni, hogy ez az út a személyes kiégéséhez vezet, és a családnak is árt.

(Gary Chapman nyomán)