Fogyásról – kicsit másképp

Anyósszótár és jelentések
2017. július 26.
4 dolgot változtass a napodban, hogy óriásit változzon az életed
2017. augusztus 8.
Show all

Fogyásról – kicsit másképp

Azt hiszem, mi, nők, eléggé maximalisták vagyunk. Fontos nekünk, hogy a munkában elismerjenek, a lehető legjobb anyák legyünk, hogy estére konyhatündér módjára jókat varázsoljunk a családi asztalra, a párunkkal töltsünk minőségi és egyéb időt – és mindezek mellett állandóan zakatol a fejünkben, hogy bizony le kellene fogyni ezt a plusz X kilót, ami rajtunk van. Gondolkodjunk a fogyásról kicsit másképp!  Hiszen mennyire jól esne, ha az utcán úgy mennénk végig a lurkókkal, hogy a hátunk mögött az ismerősök, ismeretlenek összesúgnak: Micsoda jó nő! Na meg magunkkal szemben is elégedetlenkedünk folyton, hogy itt is zsír, ott is egy párna, amott is egy plusz kiló… brrr…
Ehhez hozzájön az újév és már kész is bennünk az újabb terv a fogyózásra, életmódváltásra, sportra stb.
Az eredmény pedig változó szokott lenni: leggyakrabban feladjuk az elhatározást idejekorán, hiszen a stressz és a sok munka mellett nagyon jól jön a csoki, és egyébként is rettentően nehéz megszervezni a sportolást heti rendszerességgel. De persze van úgy, hogy sikerül és nagy nehézségek árán lemegy az a bizonyos X kiló, de nagyon félő, hogy egy időn belül újra vissza fog jönni.
Ismerős?
Mert nekem sokáig ez volt a mintázat, amíg megértettem, hogy valamit kihagyok, ami miatt a siker nem teljes.
Röviden: az a lényeg, hogy a lelki tényezőt elfelejtjük a mozgás és evés változtatása mellett.
Pedig az, hogy Te fejben mit gondolsz magadról, a testedről, a világról, kulcsfontosságú szerepet játszik mindebben.
Öt pontban most szeretném felhívni a figyelmedet a sikertelen fogyás lelki oldalára:
Igazából ezt az egész fogyás-dolgot el kellene felejteni.

 1. Ha fogyókúrázol, akkor a testedre rákényszerítesz valamit, megvonsz tőle valamilyen ételfélét, és ez nem biztos, hogy jó neki, ezzel csak stresszeled magad és a tested.
 2. A fentiből következik, hogy fogyás helyett a cél az életmódváltás legyen, és még inkább az ideális testsúly megtalálása és megtartása
 3. Az esetleges túlsúly nem csak a bevitt kalória és a mozgás hiánya miatt lehet. A zsír a testünk védelmi része is, a minket körülvevő stressz egyik oka.
 4. Ha a tested valami miatt túlsúlyos szeretne lenni, akkor előbb meg kell értened a miértjét, és azt feloldani. Csak utána jöhet bármilyen más kérdés.
 5. Az anyaság a sok öröm és boldog pillanat mellett temérdek stresszel és aggódással jár – ezért a testünk fenyegetve érezheti magát, ami ellen túlsúllyal védekezhet.
  + 1: Néhány segítő kérdés: Milyen a gondolkodásod? Mennyit aggódsz, mennyit izgulsz? Mennyire vagy elégedett az életeddel? Mit jelent számodra a túlsúly? Mitől véd meg? Miért van rá szükséged? Milyen motivációd van az evésnél? Mi helyett eszel és miért eszel?
  Ha ezekre őszintén választ tudsz adni, sokkal közelebb kerülhetsz tested megértéséhez. És egy óriási lépéssel közelebb az ideális súlyod felé.
  Hajrá!